Login

´╗┐
Best clublid, Hier kun je inloggen voor het ledengedeelte.
Mocht je vragen hebben? Stuur ons dan een email: webmaster@kaaiman.nl

De geschiedenis van ...

De geschiedenis van het duiken

Gedoken wordt er al zo'n 2000 jaar. Griekse en Romeinse duikers brachten toen sponzen en koraal als buit naar de oppervlakte. Er waren in die tijd zelfs onderwater-gevechtseenheden. Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk raakte het duiken een beetje in de vergetelheid, om in de 17e eeuw hier en daar opnieuw te worden ge´ntroduceerd.
Bijna anderhalf eeuw werd er nauwelijks vooruitgang geboekt, afgezien van modificaties op de al eerder in gebruik genomen duikersklokken. In 1819 echter vond een Duitse constructeur genaamd Siebe de koperen helm uit. In 1934 werd deze uitvinding verbeterd en er ontstond een waterdicht duikpak met gesloten helm. Met steeds verbeterde materialen en technieken werd deze manier van duiken tot 1950 het meeste toegepast.
De Fransman Le Prieur ontwikkelde in 1926 een reduceerventiel en plaatste deze op een stalen fles die tot 150 Bar met lucht gevuld was. Hij dook hiermee op ondiepe plaatsen langs de kust. Het beslissende keerpunt vond echter plaats in 1943 toen Jacques Cousteau en ingenieur Gagnan er samen in slaagden, de eerste zelfstandig werkende ademautomaat voor persluchtflessen te construeren. Het vrije duiken kon nu aan z'n opmars over de wereld beginnen.

Het persluchtduiken bestaat tegenwoordig globaal uit 4 hoofdtakken:

  • Het duiken voor militaire doeleinden
  • Het professionele duiken (berging, reparatie, onderhoud en constructie)
  • Het duiken naar aqua-cultures (bijv. oesters, sponzen en schelpen)
  • Het voor ons zo belangrijke sportduiken


De onderwatersport is de kinderschoenen reeds enige tijd ontgroeid. Steeds betere uitrustingsstukken en opleidingen zorgen ervoor dat het beoefenen van deze sport een relatief veilige aangelegenheid is geworden.
In Nederland kwam de onderwatersport pas rond 1950 van de grond, doordat enkele enthousiaste aquarium liefhebbers besloten de dieren in hun natuurlijke milieu op te zoeken.
Op 10 oktober 1962 kwamen 9 verenigingen bijeen, die tezamen de Nederlandse Onderwatersport Bond (kortweg NOB) oprichtten. De NOB behartigt sindsdien de belangen van alle bij haar aangesloten clubs. Momenteel zijn er ruim 250 clubs bij de NOB aangesloten. De NOB is een landelijk overkoepelend orgaan, waarbij ook De Kaaiman aangesloten is met inschrijfnummer 28.
Op nationaal niveau onderhoudt de NOB contacten met de Nederlandse Sport Federatie (NSF) en op internationaal niveau met de wereldorganisatie CMAS, de "Confederation Mondial des Activitees Subaquatiques." De NOB registreert al de bij haar aangesloten duikers en geeft verder onder andere het maandblad "Onderwatersport" uit. Ook verzorgt zij de uitgifte van de voor de duiktheorie zo belangrijke instructieboeken.

á

Duikteam De Kaaiman

Het duikteam werd opgericht te Nijmegen opá5 februari 1969.

Bezoekers teller

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag343
mod_vvisit_counterGisteren1322
mod_vvisit_counterDeze week2768
mod_vvisit_counterVorige week8284
mod_vvisit_counterDeze maand26844
mod_vvisit_counterVorige maand35818
mod_vvisit_countervan 25-11-20104705060

We have: 11 guests online
Vandaag: jan 24, 2018