Login


Best clublid, Hier kun je inloggen voor het ledengedeelte.
Mocht je vragen hebben? Stuur ons dan een email: webmaster@kaaiman.nl

De Berendonck, onze huisplas

De plas
In 1976 begon officieel de aanleg van het eerste deel van de Berendonck. Hiermee was een begin gemaakt met de aanleg van een 165 hectare groot recreatiegebied met een waterplas van circa 40 hectare. De inkomsten uit de zandwinning zijn volledig gebruikt voor de inrichting van het gebied.
In 1976 werden een gedeelte van de waterplas, stranden, speelweiden, heuvels, parkeerterreinen en toegangswegen aangelegd.
In 1978 volgden de toiletgebouwen en de daarmee verbonden riolering.
In 1979 werd besloten tot de aanleg van een kinderspeelplaats, later het kinderdorp genoemd.
In 1982 werd het plan uitgevoerd om de boerderij Veengraaf 30 zodanig te slopen dat er een ru ne bleef staan als attractie voor de wandelaars en fietsers. Dit bleek door de jeugd toch anders te worden gezien. De ru ne werd gesloopt, waarna deze met grond is afgedekt en er een uitzichtpunt van is gemaakt.
In 1986 is de golfbaan opengesteld voor gebruik. In dat jaar zijn ook twee kiosken gebouw. Duikteam de Kaaiman was in dat jaar gestart met de bouw van een onderwaterhuis. Het huis ligt op 18 meter diepte. Het onderwaterhuis is in 1989 officieel geopend. Het jaar daarvoor is er door de Nijmeegse Reddingsbrigade een botenhuis gebouwd. De boten van de reddingsbrigade werden ook ingezet bij rampenbestrijding elders. Onder andere de Berendonck werd gebruikt als oefenplaats. BRON: www.rgv.nl


Duiken
Ook voor duikers die niet bevoegd zijn om in het onderwaterhuis te duiken zijn er diverse objecten in onze plas om een leuke duik te maken. Zo is er een Wet Bell waarin je verse lucht kunt ademen, er zijn autowrakken, rioolbuizen waar je doorheen kunt zwemmen etc. Deze objecten liggen op ongeveer 5 meter diepte. Langs de rand, aan de kant van de golfbaan zijn veel golfballen te vinden. Het nieuwste duikobject is een bootje, op 10 meter diepte. Zie hieronder voor een kaartje van de duikobjecten.
De Berendonck is een plas met veel onderwaterleven. In de begroeiing op de bodem kun je snoek, baars, paling en kreeftjes tegenkomen. In de rioolbuizen, en bij de Wetbell komen vaak veel garnaaltjes voor. Verder worden er soms zoetwaterkwalletjes gevonden.

Het maken van een duik in de plas kan zonder afspraak. Parkeren kan v r het toegangshek. Zet u aub uw auto aan de zijkant, zodat leden of nooddiensten te alle tijden doorgang hebben.


Bootje
Op 19 juni is ons nieuwste duikobject, een stalen bootje, afgezonken. Dit bootje, van 6 meter lang en 2 meter hoog, is in de laatste maanden gestript en opnieuw geschilderd. Het bootje is tijdens het Kaaiman-lustrumfeest op zijn plek op de bodem, op 10 meter diepte gelegd.

alt

Bezoekers teller

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag372
mod_vvisit_counterGisteren1322
mod_vvisit_counterDeze week2797
mod_vvisit_counterVorige week8284
mod_vvisit_counterDeze maand26873
mod_vvisit_counterVorige maand35818
mod_vvisit_countervan 25-11-20104705089

We have: 35 guests online
Vandaag: jan 24, 2018