Login


Best clublid, Hier kun je inloggen voor het ledengedeelte.
Mocht je vragen hebben? Stuur ons dan een email: webmaster@kaaiman.nl

Opleidingen oud

Op deze pagina vind je informatie over de NOB-opleidingen die binnen onze club worden verzorgd, hoe je in kunt stromen met een brevet van een andere opleidingsvorm op zak (zie beneden De NOB en andere duikopleidingen), en wat je ongeveer aan materialen nodig hebt (onderaan: Materialen en Kosten).

In Nederland kun je erg mooi duiken, al zou je dat misschien op het eerste gezicht niet zeggen. Het water is hier wel een stuk kouder en donkerder met minder zicht dan in de tropen en ook staat er soms meer stroming dan in de tropen. Maar toch valt er nog veel te ontdekken. De erkende duikopleidingen van de Nederlandse Onderwatersport Bond (=NOB) zijn aan deze plaatselijke omstandigheden aangepast. Vandaar dat wij stellen dat een duiker/duikster die hier is opgeleid overal te wereld veilig kan duiken!

NOB en CMAS
De NOB is aangesloten bij de Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (=CMAS, zie ook bij Links). De NOB-opleidingen voldoen aan de CE-normen. Dat betekent dat de inhoud van die normen volledig in de NOB-opleidingen is verweven, (zie verder). Daarmee worden onze duikbrevetten wereldwijd geaccepteerd.


De Kaaiman is met nadruk een duikvereniging en geen duikschool. Van clubleden wordt dan ook verwacht dat ze, waar mogelijk, hun steentje bij dragen aan het verenigingsleven. Mensen die graag alleen snel een duikbrevet willen halen,  zonder deel te willen nemen aan het verenigingsleven, zijn van harte welkom, maar zij bereiken hun doel sneller bij een commerciële duikschool. Hoewel onze opleidingen gedegen zijn is het opleiden van duikers voor ons dan ook meer een 'bijkomstigheid' en niet ons bestaansrecht, iets wat we “erbij doen” zeg maar.

De opleidingen worden verzorgd door enthousiaste instructeurs en instructrices die dit geheel vrijwillig en in hun spaarzame vrijetijd doen. Clubleden betalen niet voor deze opleidingen en kopen dus ook geen “recht” op een opleiding, zoals bij een duikschool.
Daar wordt immers betaald voor een opleiding binnen een bepaalde periode. De opleidingen bij De Kaaiman starten meestal eind september als er animo voor is en als er instructeurs/instructrices beschikbaar zijn. Gemiddeld duurt een opleiding voor een brevet een jaar en daarna heb je de mogelijkheid om rustig wat meer ervaring op te doen met je buddy’s binnen de club, waarna je door kan stromen naar een opleiding voor een hoger brevet. Je kunt binnen ons team opgeleid worden tot en met viersters duiker.

Naast de reguliere duikopleidingen, kunnen leden ook deelnemen aan zogenaamde ‘Specialisaties’. Dit geeft een mogelijkheid voor leden om zich in een bepaald onderwerp te verdiepen. Onze instructeurs kunnen de volgende specialisaties aanbieden: Onderwaterfotografie, Onderwaterbiologie, Zoeken en Bergen, Onderwater navigeren, Droogpak duiken, Nitrox, Volgelaatsmasker, IJsduiken, Redden (onderdeel van normale duikopleiding) en Decompressieduiken. Al onze opleidingen worden gegeven met NOB -boeken en voldoen daarmee aan de Europese regelgeving en normering.
In ons eigen clubgebouw aan de Dennenstraat hebben we een goed uitgerust leslokaal, inclusief beamer en audiovisuele hulpmiddelen.

Foto (uit ons archief): Calamiteiten oefening op de Groene Heuvels, IJsduikspecialisatie op de Berendonck

opleiding_oefeningopleiding_ijsduiken1


De praktijklessen worden eerst in het zwembad en vervolgens het buitenwater geoefend. In het Buitenwater wordt er in verband met de veiligheid 1-op-1 instructie gegeven. Na het geslaagd afronden van alle modules voor het brevet en aftekening door de instructeur kan het brevet worden aangevraagd.
Met je NOB-brevet kun je over de hele wereld terecht om de onderwaterwereld beter te leren kennen. 
 
  Foto: nettentraining in Zwembad West: maart 2010

  

  

Foto: Dagje uit naar Nemo, een binnenbad met een diepte van 33 meter!


Kijk voor meer informatie ook eens op de site van de NOB onder de tab Links.

De NOB en andere duikopleidingen
Het kan zijn dat je in het buitenland reeds in aanraking bent gekomen met de onderwatersport. Je hebt dan daar bijvoorbeeld een PADI-brevet gehaald, of een ander wereldwijd erkend brevet (b.v. IDD). Door de NOB kun je dan worden ingeschaald en vandaar uit een vervolgopleiding volgen binnen de NOB op je eigen niveau. Je hoeft dus niet opnieuw te beginnen met een opleiding. Bij een eerste kennismakingsgesprek kan dit verder in praktijk worden uitgewerkt.

Materialen en Kosten
Voor al de materialen hieronder geldt dat het de moeite loont om eens rond te shoppen op internet bij tweedehands-websites maar ook om goed rond te vragen binnen de club aan de ervaren duikers wat hun ervaringen zijn met bepaalde merken en materialen. Laat je in elk geval goed voorlichten! Ga niet zomaar af op de eerste aanbieding die je gedaan wordt. Ook veel duikzaken bieden tegenwoordig de mogelijkheid om tweedehands materialen over te nemen en zij zijn een waardevolle bron van informatie. Je kunt zoveel en zo weinig uitgeven aan een sportuitrusting als je wilt, maar verlies nooit de veiligheid uit het oog en laat je uitgebreid voorlichten.

Voor de beoefening van de duiksport zijn bepaalde uitrustingsstukken noodzakelijk. Omdat ons team niet voor alle soorten mensen uitrustingen aan kan schaffen, dien je bijvoorbeeld  voor je eerste zwembadtrainingen al een zogenaamde 'basisuitrusiting' aan te schaffen. Deze bestaat uit een duikbril, een snorkel, zwemvliezen en een loodgordel.

Als je na een aantal weken gaat trainen met persluchtapparatuur heb een persluchtfles, manometer, ademautomaat en trimvest (ook wel: stabilizing jacket, stab jack of BCD genoemd) nodig.

Voor junioren bestaat de mogelijkheid om deze apparatuur tegen een kleine vergoeding een seizoen te gebruiken, maar het is prettiger indien men dit zelf aanschaft. Als junior lid ga je na ongeveer anderhalf jaar met apparatuur trainen. De leden van de materiaalcommissie kunnen je ook adviseren over de aanschaf van het een en ander. Tevens kunnen zij de voor- en nadelen van bepaalde merken en modellen schetsen. Ook tijdens de theorielessen wordt hier op ingegaan wanneer materialen daar een onderdeel van uitmaken.
Ons advies is niets aan te schaffen, alvorens deze lessen gevolgd te hebben en voldoende informatie ingewonnen te hebben.

Indien je verder gaat met het buitenwatergedeelte, zul je de overige uitrustingsstukken aan moeten schaffen: een duikpak met handschoenen en duiklaarsjes, een dieptemeter, een duikhorloge, een duikmes en extra lood. Later, nadat je langer duikt, kun je ook over gaan tot de aanschaf van een duiklamp en eventueel een duikcomputer.

Een overzicht van materialen vind je hier, in pdf-formaat.

Bezoekers teller

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag376
mod_vvisit_counterGisteren1322
mod_vvisit_counterDeze week2801
mod_vvisit_counterVorige week8284
mod_vvisit_counterDeze maand26877
mod_vvisit_counterVorige maand35818
mod_vvisit_countervan 25-11-20104705093

We have: 38 guests online
Vandaag: jan 24, 2018