Skip to content

Aquavilla

Het onderwaterhuis

Kom jij koffie drinken op 15 meter diepte?

Sinds augustus 2023 is onze duikstek aan de Berendonck niet meer vrij toegankelijk.

Wil je duiken? Je bent nog steeds van harte welkom om een gewone duik te maken, een bezoek aan het OWH of voor de Escaperoom.

Mail ons eerst even op owh@kaaiman.nl voor de mogelijkheden


Het onderwaterhuis “Aquavilla” (te water gelaten in 1989), ligt in onze huisplas ‘De Berendonck’, op een diepte van 18 meter. Ons onderwaterhuis (= OWH) is een van de oudste en grootste van Europa en we zijn er trots op te kunnen zeggen dat we regelmatig zowel binnenlandse als buitenlandse duikers te gast hebben. Al eens koffie gedronken onder water? Dit kan in “Aquavilla”. In ons transportvat kunnen b.v. koffie, soep of etenswaren worden meegenomen naar het onderwaterhuis. Neem contact met op ons op voor de voorwaarden, het maken van een afspraak en de toegangsprijs.
We hopen je binnenkort een keer te mogen ontvangen.

De Kaaiman pacht een afgezonderd deel van de recreatieplas waar wij ons buitenwater stekje hebben gecreëerd. Het onderwaterhuis is in 1989 officieel geopend. Bovenwater is er kleed,- douche,- en bedieningsruimte gebouwd.

De breveteisen voor een bezoek aan “Aquavilla” zijn: CMAS/ NOB 2* (Internationaal/ Nederlands), PADI Advanced Open Water (Internationaal), IADS 2* Internationaal), BSAC 2* (Internationaal), VDST Silber (Duits), Genie O.W. verkenner (Ned.), Marine scheepsduiker (Ned.)
Bezoek aan “Aquavilla” geschiedt onder de voorwaarden van het duikregelement (wordt toegezonden bij het maken van een afspraak). Iedere deelnemer dient vooraf op te hoogte te worden gebracht van de inhoud van dit regelement. De duikleider, die uit eigen gelederen geleverd moet worden, krijgt een duikstaat van de bedieningsfunctionaris(sen) van Duikteam De Kaaiman. Voor de duik moeten logboek met medische keuring en brevet overhandigd worden aan de bedieningsfunctionaris. De water- en luchttemperatuur ter plaatse varieert van 4 tot 8 graden, terwijl het zicht kan variëren van 0,5 tot 10 meter. Derhalve is per deelnemer een lamp verplicht.
 
KM-owh (1)
KM-duiken(12)
KM-owh (3)

s’Werelds eerste onderwater Escape room is geopend! Deze echte Kaaiman actie is wel een heel unieke uitdaging. Lees er meer over!

OWH-16
vis berendonck
KM-extra (4)
OWH-18
OWH-19
OWH-14
Onderwaterhuis
OWH-11

De Berendonck

Een zeecontainer onderwater

Het onderwaterhuis was oorspronkelijk een zeecontainer van 2,5 x 2,5 x 6 meter. Het is ingebouwd in een ijzeren frame met betonplaten op het dak en betonpalen op het onderstel, als ballast. Het totale gewicht is 50 ton. Het huis heeft 5 ramen van 50 x 80 cm. De ingang van het huis ligt op een diepte van 16 meter. Het dak bevindt zich op 10 meter diepte en dient als duik oefenplatform. Het gehele object is multifunctioneel en heeft een belangrijke functie bij de opleidingen voor alle duikbrevetten. In verband met de hoge veiligheidseisen is het OWH voorzien van luchtverversing, binnen- en buitenverlichting, een intercom, telefoonverbinding en een videobewakingssysteem.

De duikplas

Duiken

Ook voor duikers die niet bevoegd zijn om naar het onderwaterhuis te duiken zijn er diverse objecten in onze plas om een leuke duik te maken. Zo is er een Wetbell waarin je verse lucht kunt ademen, er zijn autowrakken, rioolbuizen waar je doorheen kunt zwemmen etc. Deze objecten liggen op ongeveer 5 meter diepte. Langs de rand, aan de kant van de golfbaan zijn veel golfballen te vinden. Het nieuwste duikobject is een bootje, op 10 meter diepte. De Berendonck is een plas met veel onderwaterleven. In de begroeiing op de bodem kun je snoek, baars, paling en kreeftjes tegenkomen. In de rioolbuizen, en bij de Wetbell komen vaak veel garnaaltjes voor. Verder worden er soms zoetwaterkwalletjes gevonden.

Adres & Reservering

Aquavilla

Een bezoek aan Onderwaterhuis “Aquavilla” gebeurt op afspraak.
Op zondagen ben je, met de groep, rond 10.30 uur van harte welkom.
Wil je eerst (kosteloos) eens komen kijken als er een andere groep is? Ook dan kan je contact opnemen.
Contactpersoon: Tom Heesakkers
E-mailadres: owh@kaaiman.nl
Reserveringstermijn: vier weken. Kortere termijnen zijn misschien mogelijk, maar kunnen niet gegarandeerd worden. De reservering wordt dan binnen een week door ons bevestigd en is alleen dan geldig.
Duik vergoeding: € 10 per bezoeker, met een minimum van € 60
Adres Bedieningshuis “Aquavilla”
Recreatie gebied De Berendonck
Weg door de Berendonck 57
6603 LN  Wijchen
(alléén aanwezig op afspraak!) 
Zodra je De Berendonck op rijdt volg dan de weg naar links en volg de bordjes Golfbaan / Burggolf Wijchen, rij over de 3 verkeersdrempels en ga aan het einde van de weg (na 200 meter) links en meteen weer rechts door de poort. Je bent nu op de parkeerplaats van het Onderwaterhuis gearriveerd.
Berendonck plattegrond